16 januari 2022

Bachbloesem therapie, een kennismaking

In de afgelopen maanden is iedereen geconfronteerd met een unieke situatie. Juist door het vele thuis zitten en de spanningen die dat meebracht, kregen we daardoor meer te maken met emoties die hierbij vrijkwamen. Ook de natuur hebben we meer dan ooit herontdekt. Daarom laten we je in dit artikel kennismaken met Bachtherapie, een natuurlijke benadering voor het omgaan met emoties en schommelingen daarin, die perfect op deze ontwikkelingen aansluit.

Voor de meeste kwaaltjes bestaat er wel een pilletje of een ander medicijn. Voor psychologische problemen bestaan talloze therapievormen. En voor je emoties? Wat als je last hebt van uit evenwicht zijn de emoties en dit je dagelijks in de weg zit? In dit artikel laten we je kennismaken met een natuurlijke therapie om je hierbij te kunnen ondersteunen.

Wat is Bach therapie?

Bachtherapie werkt met bloesem remedies. Dat zijn natuurlijke, vloeibare tincturen. Vergelijkbaar met de Homeopathie, maar het is geen Homeopathisch middel. De bloemen voor deze tincturen worden op het hoogtepunt van hun bloei geplukt en in een dunne glazen schaal met bronwater gelegd. De kracht en eigenschap van de bloemen trekt in het bronwater. Dit wordt bewaard in flessen, voor de helft aangevuld met brandy om het te conserveren.

Iedere Bloesemremedie heeft een eigen unieke kwaliteit, passend bij een kwaal en/of type mens. Door het gebruik van een bachbloesem leer je gebruik te maken van je eigen unieke kwaliteiten. Bloesemremedies helpen je bewustzijn te versterken en blokkades te transformeren tot de volle ontplooiing van je mogelijkheden. De werking is uniek, omdat je met deze therapie aan je (negatieve)emoties/gevoelens en je innerlijk kunt werken.

Bij het voorschrijven van de remedies worden dus niet de lichamelijke klachten als uitgangspunt genomen, maar de gemoedstoestand waarin iemand verkeert. Daarnaast speelt de bewustwording een grote rol. Je kunt het zien als een soort aanvulling op mindfulness, waarbij het accepteren een grote rol speelt dan wegdrukken of overwinnen.

Wat kan bachbloesem therapie voor jou betekenen?

Juist in deze tijd kunnen bachbloesems op een heel laagdrempelige en natuurlijke manier ondersteunen bij de snelheid en druk van het dagelijks leven. Om dat wat concreter te maken, geven we een aantal praktische voorbeelden van uitdagingen waar veel mensen tegenwoordig tegenaan lopen.

Uitdaging: Een druk en chaotisch hoofd.

Op tv, in de krant of tijdschriften, maar zeker ook via de sociale media worden we gebombardeerd met informatie. Tegenwoordig komt al die informatie sneller binnen dan we kunnen verwerken. Je hoofd raakt hierdoor overprikkeld en overactief. Het gevolg: je leeft niet voldoende in het hier en nu en bent niet met je gedachten bij wat je aan het doen bent.

White Chestnut kan helpen de rust in je hoofd terug te brengen.

Uitdaging: Te hoge eisen stellen aan jezelf.

Het moderne leven is veeleisend. Carrière maken, groot huis, mooie auto, perfect gezin. Dan nog een studie ernaast. Oh, natuurlijk nog een dieet voor je beach body! En het liefst zoveel mogelijk van dat alles delen met de wereld via Instagram of Facebook.

Je zou er toch moe van worden? Waar blijft de tijd om te leven?

Rock water helpt ons herinneren dat we soms ook even moeten ontspannen. Maak van je leven geen dwangarbeid, stop af en toe om aan de bloemen te ruiken!