23 oktober 2021

Een gids voor opbouwverlichting

Opbouwarmaturen zijn al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van design. Hun enorme kracht ligt in hun flexibiliteit, omdat ze in bijna elke ruimte kunnen worden geïnstalleerd zonder het plafond ingrijpend te veranderen, en verkrijgbaar zijn in eindeloze vormen en maten. Hoewel er uitzonderingen zijn op deze regel, zou je bij een goed verlichtingsontwerp doorgaans liever een inbouwproduct hebben in plaats van een opbouwproducten. Verzonken producten zorgen voor een schonere uitstraling. Uitzonderingen kunnen de traditionele stijlen zijn. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een product voor opbouwmontage dat qua stijl bij de ruimte past. In moderne ruimtes waar minimalisme niet zo’n prioriteit is, kunnen opbouwarmaturen dienen als een prachtig visueel lichtpunt.

Opbouwspots hebben veel van dezelfde elementen als inbouwproducten. Het belangrijkste verschil is dat ze op het oppervlak van het plafond of de muur worden gemonteerd in plaats van erin te worden ondergebracht. Net als bij pendel- en inbouwverlichting is er niet altijd een goede of consistente nomenclatuur in de complexe wereld van verlichting. Het armatuur is de schaal die het licht vasthoudt en is meestal gemaakt van aluminium, staal of messing. Omdat de armatuur het deel van het licht is dat zichtbaar is, zal het de esthetische compositie van jouw opbouwspots aansturen.

Bij opbouwspots gaat het erom om de perfecte vorm en afwerking te kiezen die je als stijl mooi vindt en die past bij de ruimte, en vervolgens de lichten op de juiste locatie te plaatsen om het beste effect te bereiken.

Opbouwspots lichtverdeling: Sommige opbouwarmaturen worden geleverd met een verscheidenheid aan optische opties waarmee je kunt bepalen hoe het licht wordt verdeeld.

  • Stralingshoek: Smalle stralingshoeken zorgen voor meer directe verlichting, terwijl bredere stralingshoeken zorgen voor een grotere lichtverspreiding.
  • Reflectoren / lamellen: reflectoren kunnen licht naar boven of beneden werpen, terwijl lamellen en schotten het licht verzachten om meer omgevingslicht te produceren.