16 januari 2022

Natuurlijke lekker in je vel tips

Alles is tegenwoordig wellness. Mindfulness, balans tussen lichaam en geest, voeding, spiritualiteit, Bach bloesem therapie, aromatherapie. Het zijn allemaal ingrediënten om ervoor te zorgen dat we lekker in ons vel zitten.


We moeten tegenwoordig erg veel, vooral van onszelf. We willen vooral niets missen of tekort komen in het leven. Druk met werken, met het huishouden en ook alle sociale contacten verlangen dat we van ons laten horen. Soms is het dan wel eens lekker om eventjes niets te doen. Even uitrusten, opladen en een dagje quality time.

Gezonde voeding

Van huis uit heb ik meegekregen om te eten volgens de seizoenen, omdat we aten wat de moestuin ons gaf.

Seizoensgroenten geven ons de voedingsstoffen die we in die periode goed kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld warme groenten in de winter en lichte koele groenten en fruit in de zomer.

Laat je inspireren door de seizoenen, in combinatie met een dosis gezond verstand. Gevarieerd eten, niet elke dag vlees, weinig zoet en zout. Gelukkig ben ik dol op groente en fruit.  “An Apple a day keep the doctor away” is niet voor niets een bekende uitspraak.

Voldoende slaap

Slaap regelmatig. Dat zijn alvast 2 punten van de drie-eenheid: rust, reinheid en regelmaat.

Probeer iedere dag op dezelfde tijd naar bed te gaan. Een mens heeft ongeveer 8 uur slaap nodig (al verschilt het precieze aantal uren per persoon). Dit is om de REM-slaap te bevorderen. Dat is de periode dat het lichaam zijn weefsels herstelt. Dat voorkomt donkere kringen onder je ogen. Ook is je REM-slaap de periode waarin je het meeste droomt. En wist je dat dromen betekenis hebben die jou iets kan vertellen over hoe je in je vel zit? Ook een belangrijke bron voor je welbevinden dus!

Koffie en alcohol voor het slapen gaan kunnen de slaapcyclus verstoren. Maak van je slaapkamer een wellness met fijn beddengoed en de heerlijke geuren van bijvoorbeeld lavendel.

Aromatherapie

Om aan de drukte van alledag te ontsnappen is het fijn om te ontspannen in een warm bad.

Maak thuis je eigen spa, met de heerlijke geuren van de aromatherapie. Om het helemaal compleet te maken, kun je muziek opzetten waar jij ontspannen van wordt, of luisteren naar een mindfulness app. En zorg ervoor dat je een uurtje niet gestoord kunt worden, zodat je helemaal tot rust komt!