Ook handremkabels zijn aan slijtage onderhevig

Een handrem zit standaard in elke auto. Het bestaat uit handremkabels die de handremschoenen verbindt met de parkeerrem hendel. Deze staalkabel is vrij dun en loopt onder de auto door. De manier waarop deze functioneert, is dat wanneer de parkeerrem aangetrokken wordt, de kabel een stel parkeerrem schoenen tegen de remtrommel of remschijf drukt. In beide gevallen wordt er bij deze handeling geen remvloeistof gebruikt. Het is een noodzakelijk kwaad, zeker als er op een helling geparkeerd wordt. Zie deze parkeerrem als een klem voor de wielen. Op deze manier wordt het hydraulische remsysteem omzeild en beschermt het voertuig tegen wegrollen.

Handremkabels

Ondanks dat er veel voertuigen zijn met een automatische transmissie en er een parkeerstand opzit, is het toch verstandig om de handrem te gebruiken. Het voorkomt stress en spanning op de transmissie en andere aandrijfcomponenten. Wat niet veel voorkomt, maar niet uit te sluiten is dat de parkeerpal bij een automaat kan breken of losraken ‒ met alle gevolgen van dien. Bij een handgeschakelde versnellingsbak is de handrem nog belangrijker. Ook al wordt de auto in een versnelling geparkeerd, de transmissie is vooralsnog niet vergrendeld. Bij beide transmissiesystemen is de handrem een extra beveiliging tegen onvoorziene situaties.

Ze gaan niet eeuwig mee.

Handremkabels kunnen na verloop van tijd roesten, verzwakken en vervolgens breken. Dit is vooral bij niet regelmatig gebruik van de handrem. De uitdrukking “rust roest” in niet voor niets verzonnen. Dit wil niet zeggen dat bij regelmatig gebruik de kabel niet kan breken. Een goede tip is van tijd tot tijd een roest penetrerende chemische stof op de kabel te spuiten. Mocht het breken of stoppen met werken, laat het remsysteem niet in deze toestand achter. Maar bestel gewoon nieuwe kabels bij www.autopartsonline.nl. De kabels maken tenslotte deel uit van het remsysteem.

Auto rijden

Voor het slijten van de handremkabels staat geen vaste kilometerstand, dit alles heeft te maken hoe ze gebruikt worden. Let op het parkeerrem waarschuwingslampje, brandt deze dan is er iets niet in de haak. Problemen met het lossen van de handrem, door weinig gebruik? Dit duidt op een ophoping van roest en de kwaliteit van de kabel zal ver beneden peil zijn. Controleer het en indien nodig vervangen. Een handrem is belangrijk niet alleen voor helling parkeren, maar ook in noodsituaties.