Verschillende varianten coil voor een e-sigaret

De coil is een van de belangrijkste onderdelen van een e-sigaret. Deze zorgt immers voor de verdamping van de e-liquid, waardoor je de damp in kunt ademen en geen druppels van de vloeistof in je mond krijgt. Het is een wikkel van ijzerdraad met katoen, waarbij de katoen de liquid opneemt en de ijzerdraad deze verhit. Er zijn verschillende materialen te vinden. Het uiteindelijke materiaal dat jij kiest in combinatie met de dikte en het aantal wikkels bepaalt de weerstand van de coil.

Weerstand kan verschillend zijn

Er bestaan verschillende soorten coils voor een e-sigaret. Zo is er een standaard coil, sub ohm coil en temperature control coils. De standaard is 1 Ohm of hoger en hebben hierdoor een hoge weerstand. De damp is hierdoor minder warm, de batterij gaat minder snel leeg en de e-liquid hoeft minder vaak bijgevuld te worden. Voor meer dampproductie moet je overschakelen naar een van de andere coils. De Sub ohm coils geven meer damp. Er is meer vermogen nodig, waardoor de batterij sneller leeg is. Ook is hierbij de e-liquid snel op. Met de temperature control coils kun je de weerstand en het voltage ondergeschikt maken aan de temperatuur.

Vervanging en schoonmaak

De coil van een e-sigaret moet wel regelmatig vervangen worden. Dit is voornamelijk om de optimale smaak en de dampproductie te behouden. Gemiddeld tussen de twee tot zes weken gaat een coil mee, maar dit is ook afhankelijk van het hoeveelheid gebruik. Daarnaast moet je de coil regelmatig schoonmaken door deze te laten weken in gedenatureerde alcohol. Als je dit niet in huis hebt, kun je ook met lauwwarm water aan de slag. Vastzittende e-liquid wordt zo losgeweekt. Je moet de coil dan wel 24 uur laten drogen.